Translate

mardi 21 janvier 2014

Sery - Fromages: part 1


Czesc,

Dzis serowa uwertura:D Nie wiem, ile czesci wpis ostatecznie bedzie zawieral, gdyz serow we Francji jest na potege. Co jakis czas wpadne na pewno na jakis nowy rodzaj;)
Kazdy region ma swoje specjaly i swoj sposob wyrabiania sera. W porownaniu z Polska, serow jest na pewno wiecej. Zreszta Francuzi bardzo lubia sery, czasem nawet im bardziej ser smierdzi, tym wieksze ma wziecie. Jedza jednak z klasa, do sera popija sie wino:) Ser traktowany jest czesto jako deser. Nie spotkalam sie ze zwyczajem jedzenia najzwyklejszego zoltego sera, na przyklad, na sniadanie z pomidorem. Ser moze byc jedzony na cieplo lub zimno. Bardzo czesto, jak tylko moga, Francuzi decyduja sie na opcje ciepla - plynna, czyli popularne Fondu lub dania typu Raclette, o ktorym juz pisalam. Sa jednak gatunki serow, ktorych tak przyrzadzic sie nie da, co oczywiscie nikomu nie przeszkadza. Grunt, zeby ser byl dobry, aromatyczny, dawal ochote, zeby go zjesc, slowem, zeby spelnial oczekiwania:)
Liste czas zaczac;) Na poczatek ser ze zdjecia wpisu:

Le Chaource Lincet

Ser mialam okazje skosztowac niedawno i jest smaczny:) Wyrabia sie go z pelnego krowiego mleka i caly cykl produkcyjny zamyka sie w jakichs 40 godzinach. Nazwe wzial od miasteczka Chaource w poblizu miejscowosci Sens, Tonnerre et Troyes, gdzie tez wlasnie sie go wyrabia. Marka posiada certyfikat AOP ( l'Appellation d'Origine Protégée - objawia sie to okraglym zolto-czerwonym znaczkiem na opakowaniu), co potwierdza, ze jest to produkt naturalny i wysokiej klasy. Ponizej zdjecie sera:




Le Saint Nectaire Laitier

Nastepny w kolejce to ser typu saint nectaire, bardzo kremowy w konsystencji i o delikatnym posmaku orzeszkow. Wyrabia sie go z krowiego mleka, poddawany jest kilkudziesieciodniowej fermentacji i wystepuje zawsze w postaci kola:) Wywodzi z regionu Auvergne (Clermont-Ferrand). AOP przyznany od 1996 roku. Ser jest bardzo sycacy w porownaniu z poprzednikiem;):


Bleu d'Auvergne

Kolejny z cyklu serow z regionu Auvergne, slynny niebieskawo - zielony plesniowy o intensywnym zapachu i charakterystycznym smaku, dla smakoszy. Moim zdaniem ten ser trzeba po prostu lubic:)  Produkuje sie go z krowiego mleka, dodaje Penicillium (rodzaj grzybow, zrodla tej niebieskawej plesni) a pozniej poddaje minimum miesiecznej fermentacji:



Brie

Brie akurat dobrze znamy u nas, Brie i Camembert przyjely sie dobrze i kojarza sie z francuskimi serami plesniowymi. Jak podaje Wikipedia: " Brie – odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o delikatnej woni pleśni oraz dymu. Ma białą, aksamitną skórkę i biało-żółty miąższ o intensywnym smaku. Oryginalnie wystepuje w postaci krazkow i sprzedawany w kawalkach (jak ponizej na zdjeciu). U nas czesciej kojarzy sie z forma trojkata (kawalek takiego oryginalnego jest dosc drogi w sumie). Nazwa sera odnosi sie do regionu pod Paryzem, wlasnie Brie;).


I tak dobieglismy do konca pierwszej serowej prezentacji;)

Buziole i smacznego;)

kasia

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire