Czesc w Nowym Roku 2014:-),
Gdyby ktos powiedzial mi pare lat temu, w jaki sposob i gdzie przywitam Nowy Rok 2014, to byloby trudno uwierzyc ;-)
A tymczasem pierwsze dni Nowego Roku spedzam w Grigny pod Paryzem;-) Spedzam je w gronie ludzi, ktorzy maja inné tradycje, zwyczaje i inne jedzenie:-D
Podroz pociagiem 2 klasy z Tuluzy do stacji Paryz Austerlitz zajmuje 7 godzin. Nastepnie nalezy udac sie do stacji Paryz Lyon, skad przesiada sie na RER (réseacu express régional), bierze odpowiedni kierunek i dociera do Grigny. Co do samego wieczoru...
Francuskim zwyczajem przystawka (ktora wzielam za kolacje, bo taka obfita), pojawila sie po 22.00, a jako ze bylam straszliwie glodna, zaczelam wcinac malgaski przysmak w tempie zastraszajacym ;-)
Nie wiem jak to przygotowac, to takie francuskie jakby pierozki smazone, do jedzenia na cieplo, nadziewane cebulka, wieprzowina, kurczakiem lub warzywami. Maja dwie formy : trojkatow albo rolek :
O polnocy byl toast niekoniecznie z szampanem. Kazdy zyczy sobie "Bonne Année" i potem sie je. Posilek noworoczny. Nocny i nie przesadze, jesli nazwe go 'obiad':-D
Tak wiec, po pierwszej w nocy na stol wjechal obiad : fasolka, kawal wedzonej malgaskiej swojskiej szynki i kawal udzca baraniego. Sprobowalam, ale nie dalam rady. Im sie udalo ;-)
Po drugiej na stol wjezdza lodowy deser....
Ide spac po trzeciej z nowa wiedza na temat pojemnosci ludzkiego zoladka.
Nazajutrz na obiad danie malgaskie : mielone liscie manioku z ryzem. Smaczne, ale przypomina w smaku tunczyka wedzonego:
A na deser owocowa salatka i mus z mango. Mango nalezy przed podaniem pokroic a nastepnie nieco zmielic mikserem. Rezultat jest smaczny :
Podsumowujac : zlecialo szybko, smakowicie i w towarzystwie niebanalnym zlozonym z 4 Malgaszy, 1 Francuza i piatki dzieci w przedziale wiekowym 2 miesiace- 6 lat.
Szczesliwego Nowego Roku i duzo zdrowia dla wszystkich:-) zeby bylo smacznie, spokojnie i wesolo bez wzgledu na to, gdzie jestesmy:-)
Buziole noworoczne
Kasia





Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire