Czesc;)
Dzis wpis kulinarny;) La Matouille to w sumie odpowiednik La Raclette, jednak pod taka nazwa wystepuje konkretnie jako specjalnosc Masywu Bauges. Po ser Tomme_de_Savoie, jak sama nazwa wskazuje, nalezy udac sie wiec celowo do Saubaudii (Savoie):
Ser to spory dwu kilogramowy krazek, ktory po wyciagnieciu z opakowania prezentuje sie nastepujaco:
No i wlasnie na bazie tego sera tworzymy osobliwe danie zwane La Matouille.
Pierwszy etap to przygotowanie sera, czyli tzw czynnosc "matouiller": pozbywa sie gornej warstwy za pomoca lyzeczki. Nastepnie drazy sie jeszcze dodatkowo w srodku i wydrazone kawalki uklada sie na obwodzie krazka:
Kolejna rzecz to wino. Wino powinno byc biale i wytrawne, choc doswiadczenie pokazalo, ze ser dobrze komponuje sie rowniez z polslodkim. Pol butelki tego wina wlewamy w kazdym razie w poprzednia wydrazone w serze wglebienie:
Kiedy juz wykonamy te wszystkie czynnosci, rozgrzwamy piekarnik i wkladamy ser zalany winem do srodka i zostawiamy na jakies 20 minut:
W miedzyczasie szykujemy dodatki, czyli tak jak w przypadku La Raclette sa to wedliny oraz ziemniaki:
A na koniec wyciagamy z piekarnika nasz ser;) Na talerzu powinno znalezc sie troche wedlin, ziemniak, chleb, jak ktos lubi oraz lyzka plynnego sera, ktory naprawde dzieki dodanej odrobince bialego wina doskonale smakuje;):
Smacznego:)
Buziole,
kasia
PS. Merci à Sébastien et à Karine pour leur accueil et ce plat délicieux;) Le vidéo de deux cuisiniers sera bientôt accessible;)









Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire